Author: Oenoanda
•13:34
“Tea time” este considerat in general un obicei pur britanic. Pe de alta parte lumea se gandeste la vaci atunci cand aude termenul “frizian”. Dar “tea time” impreuna cu “frizian” reprezinta o traditie mai putin cunoscuta in afara Germaniei unde bautorii de cafea considera “tea” practic sinonim cu “frizian”.

In Frizia Orientala (Ostfriesland) lumea iti raspunde la salut cu: Moin Moin! Gradinile sunt decorate cu ceainice in locul obisnuitilor pitici de gradina, ceea ce transmite importanta ceaiului in aceasta regiune germana.




La ora ceaiului (Teetied) lumea se strange in Fresentstuuv (salonul in stil frizian) in jurul mesei minunat decorate cu vesela de portelan, lingurite de argint si prajiturele de tot felul.



Ceaiul in general negru (din Assam) se bea cu smantana lichida si bucati de zahar "candel" (Kluntjes).


Conform traditiei intai se toarna ceaiul apoi se pune zaharul. Smantana se toarna cu o lingurita de argint speciala lasand sa se prelinga de pe marginea cestii. Astfel se duce mai intati la fund pentru ca apoi sa urce la suprafata ca un nor de spuma. Ceaiul nu se amesteca (ar fi erezie!), numai asa te poti bucura de “trinitatea gustativa”: amareala ceaiului, prospetimea smantanii si dulceata zaharului.



Regula pentru adevaratii gurmanzi este 1,5-2 g de ceai pe ceasca (cantitati care pot fi masurate si cumparate cu precizie in magazinele specializate). Ceainicul trebuie sa fie de portelan sau sticla, in niciun caz metalic. Timpul de asteptare depinde de efectul dorit: 3 minute pentru un efect stimulant, peste 5 minute pentru un efect calmant!

“Wait and see and slowly sip the tea”este o expresie frecventa in Frizia Orientala si descrie un mod de viata in care linistea si confortul sunt valori foarte apreciate in aceasta regiune, mai ales cand afara vremea e urata. Adica mai tot timpul anului.




Ostfriesische Teekultur
East Frisia
Flickr - Eating out
This entry was posted on 13:34 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.