Author: Oenoanda
•19:06

În 1951, unei femei afro-americane pe nume Henrietta Lacks i s-a diagnosticat cancer terminal de col uterin. A fost tratată la Universitatea Johns Hopkins unde un medic pe nume George Gey a prelevat celule din colul ei uterin fara stirea ei. Gey a descoperit nu numai ca celulele Lacks (azi cunoscute in lumea intreaga ca celule HeLa) puteau fi mentinute in viata ci ca aveau capacitatea de a se inmulti la nesfarsit.
În ultimii 60 de ani celulele Lacks au fost cultivate si folosite in experimente, de la determinarea efectelor de lunga durata ale radiatiei pana la testarea vaccinului anti-polio. Celulele au fost comercializate generand beneficii de milioane de dolari cercetatorilor care le-au patentat. Familia lui Lacks nu a aflat de existenta culturilor de celule decat dupa 20 de ani de la moartea sa. Scriitoarea medicala Rebecca Skloot examineaza contributia lui Lacks in stiinta si consecintele pe care aceasta a avut-o asupra familiei sale, in noua sa carte The immortal life of Henrietta Lacks (Viata nemuritoare a Henriettei Lacks)
Acesta este un interviu (in engleza) cu autoarea cartii:



Sursa
This entry was posted on 19:06 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.