Author: Oenoanda
•10:24

In sud-estul Asiei se afla o zona geografica vasta si putin cunoscuta in care supravietuiesc ultimele societati fara stat de pe planeta. Zomia este termenul inventat in 2002 de istoricul olandez Willem van Schendel pentru a desemna acest spatiu planetar care cuprinde in jur de 2,5 milioane de km2 intre China, India si Bangladej si in care locuiesc in jur de 80 de milioane de persoane de etnie variata, la inaltimi cuprinse intre 200 si 4000 metri. Zomia sau “oamenii de la munte” nu reprezinta o unitate politica ci o serie de grupuri umane cu un sistem de organizare sociala si ecologica net opus celui bazat pe Stat si pe agricultura sedentara caracteristica campiilor asiatice administrate de acesta.

Zomia ii reprezinta pur si simplu pe cei care fug de Statul teritoriilor “de jos”. Departe de a fi depasiti de progresul civilizatiei din campie, oamenii muntilor au ales de bunavoie sa traiasca dincolo de sfera de actiune a Statului, cautand libertatea – de impozite, munca fortata, recrutare, epidemii etc. Atat agricultura cat si structura lor sociala se bazeaza pe ideea de libertate, de facilitare a autonomiei, a dispersarii si de evitare a subordonarii.

Daca azi anarhismul este doar o idee romantica in tarile occidentale, aceasta populatie reprezinta o forma reala de organizare sociala “alternativa” hegemoniei statului modern.
James Scott, profesor de istorie politica si antropologie a studiat aceste popoare sintetizand concluziile sale in “Arta de a nu fi guvernat”.




PDF. Stilled to silence at 500 metres - J. Scott
This entry was posted on 10:24 and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comments:

On 10 octombrie 2012 la 10:06 , Rada spunea...

Foarte interesant. Si articolul si video. Pdf-ul recomandat nu mai este disponibil pe site-ul linkat. L-am gasit insa la http://www.iias.asia/files/IIAS_NL49_1213.pdf . Felicitari pentru blog!