Author: Oenoanda
•16:53

Imaginati-va ca vi se spune ca bolile sunt doar o iluzie, ca exista tehnici si filozofii curative care le pot elimina. Avand o oarecare cultura si stiind de existenta agentilor infectiosi si cate ceva despre etiopatogenia bolilor infectioase, stiind ca infarctul este ceva fizic si nu doar o stare de spirit, stiind ca exista gene care predispun la boli cum sunt cancerul, Alzheimer, etc. nu veti fi inselati asa usor.

Sau poate ca da. Omul rationalizeaza mult in fata disperarii. De curand cineva imi marturisea ca o ruda a sa care sufera de o boala incurabila a cazut prada medicinei alternative pentru ca cea conventionala nu este suficient de eficienta. Desi rational intelege ca medicina alternativa nu functioneaza, nu poate evita sa spere intr-un miracol care trebuie cautat pe orice cale. O asemenea disperare este usor de inteles dar partea proasta este ca in disperarea sa e posibil sa piarda timpul (si de multe ori o gramada de bani) necesar pentru a incerca sa se vindece cu adevarat. Si bineinteles, e inadmisibil ca cei care traiesc inselandu-i pe cei disperati sa se bucure de totala impunitate.

Bucurandu-se de vidul legal si de complezenta celor care ar trebui de fapt sa-i denunte pentru escrocherie, au aparut in ultima vreme ca ciupercile dupa ploaie vanzatori cu diploma in "medicina" cuantica, relativista, energetica si alte mii de practici obscure. Cuvantul "capcana" este "energie". Pe care, fara sa catadicseasca macar sa incerce sa inteleaga ce este, o impart in negativa si pozitiva! Si multi sunt gata sa inchida ochii in fata unui fapt obiectiv: in prezent nu exista dovezi concludente ca vindecarea pe baza de "energie" ar fi mai eficienta decat efectul placebo. Toate aceste idei despre energii negative si pozitive provin din negurile istoriei cand nu se stia mai nimic despre fiziopatologia bolilor. Cu sute de ani in urma nu se stia nimic despre bacterii, virusuri sau genetica. Cercetarea stiintifica a fost singura care a permis ca azi sa stim mult mai mult despre cauzele reale ale bolilor. Desigur, inca nu cunoastem totul despre boli nici nu putem sa le prevenim sau vindecam pe toate.

E adevarat ca de multe ori limitarile tehnice si umane ale sistemului de asistenta medicala sunt frustrante atat pentru medic cat si pentru pacient. In astfel de cazuri eforturile societatii trebuie indreptate catre imbunatatirea sistemului de sanatate, pentru ca solutia nu este in niciun caz medicina "alternativa", mai ales cand este vorba de boli grave. Asa cum, atunci cand un astrofizician obtine un rezultat eronat in calculele sale nu recurge la "astrofizica alternativa" (astrologie?) in disperare de cauza. Este trist ca ignoranta si disperarea sunt portitele prin care se strecoara toti acesti vanzatori de miracole. Si ca nu sunt pedepsiti pe masura.

Articole relationate:
Homeopatia reloaded
Homeopatia - testul
Interviu cu profesorul Michael Baum
Homeopatia inofensiva?



This entry was posted on 16:53 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comments:

On 6 iunie 2010 la 22:06 , Prometescu spunea...

De regulă, toate tratamentele care sunt promovate ca un fel de ”panacee” sunt ori nefolositoare, ori dăunătoare. Așa cum alchimiștii căutau în Evul Mediu piatra filosofală, așa și consumatorii din Evul Media caută medicamentul care vindecă tot și nu are efecte secundare.

Mai există și acei indivizi care susțin că există remediul pentru cancer inventat, doar știința medicală îl ține ascuns. Nu-i întreba pe ce își bazează speculațiile, răspunsul lor va fi cel mai probabil: ”Dovezile sunt peste tot!”...