•19:26
Ieri 2 octombrie 2009 s-au publicat in revista Science 11 articole care descriu cercetarile cu privire la Ardipithecus ramidus sau “Ardi” - un schelet exceptional de 4,4 milioane de ani descoperit in Etiopia. Mass media s-a grabit sa dea stirea cu mare entuziasm:
"Un schelet vechi de 4,4 milioane de ani, considerat cel mai vechi strămoş al omuluiArdi" Ştiri Antena 3
"Ardi- este cel mai vechi schelet de om descoperit vreodată. este femelă iar scheletul său lansează teoria că, oamenii ar fi început să mergă pentru a căuta ... sex." sursa
"Antropologii americani s-au mai apropiat cu un pas de "veriga lipsă"" sursa
Stirile demonstreaza din pacate ca lumea continua sa se impiedice in concepte ca cel mai vechi stramos, veriga lipsa etc. Ce se stie pana acum despre aceste fosile?
In primul rand, este Ardi un “schelet de om”?
Omul nu are un creier de 350 cm3 si nici degete opozabile la picioare. Deci Ardi nu este "om"; este un hominin mai inrudit cu omul decat cu cimpanzeul.
Este “cel mai vechi stramos al omului”?
Nu si de fapt expresia “cel mai vechi stramos al omului” este lipsita de sens. Chiar daca Ardi este un stramos al omului, acesta la randul sau a avut un stramos si mai vechi si tot asa pana la originea vietii.
Este cel mai vechi hominid?
Nu. Ardi a trait acum 4,4 milioane de ani, dar exista multe fosile de hominizi mult mai vechi: Orroin are intre 5,8 si 6, 1 milioane de ani, Sahelanthropus are in jur de 7 milioane de ani.
Ardi este cel mai vechi si complet schelet fosil de hominin (Hominina) cunoscut pana in prezent - grup care include omul si specii inrudite disparute, dar nu include cimpanzeii nici alti simieni.
Ne apropie Ardi mai mult de “veriga lipsa”?
Termenul “veriga lipsa” este folosit in limbajul comun, dar nu este un termen folosit de oamenii de stiinta. Probabil se refera la stramosul comun al omului si cimpanzeului. Oamenii de stiinta spun ca Ardipithecus este foarte aproape de punctul in care s-au separat pe linie evolutiva stramosii omului si cimpanzeului, deci Ardi furnizeaza informatii despre modul de viata al acestui stramos comun.
Care este importanta acestor fosile?
Daca informatia este corecta, Ardi ne permite sa deducem multe despre stramosii comuni ai omului si cimpanzeului. De exemplu ca pozitia bipeda a aparut intai la un simian arboricol care nu mergea in patru labe pe sol ci avea tendinta sa mearga vertical. Ca cimpanzeii au evoluat mult de cand linia lor evolutiva s-a separat de cea a omului. Si ca cimpanzeul nu este un bun model pentru a studia modul in care se deplasau si traiau stramosii nostri.
paleoanthropology, genetics, and evolution
Interviu cu Tim White
sursa imaginilor: Science
Interviu cu Tim White
sursa imaginilor: Science
0 comments: