Author: Oenoanda
•22:28

Pe baza experimentelor si a observarii atente a naturii, Darwin si-a dat seama ca se nasc mult mai multi indivizi decat cei care reusesc sa supravietuiasca, observatie valabila atat la plante cat si la animale. Unele animale produc milioane de oua sau mii de larve iar unele plante milioane de spori sau seminte, dar din fericire, marea parte a acestei supra-productii nu atinge varsta adulta.

Capacitatea de observatie i-a permis lui Darwin sa perceapa variabilitatea lumii vii. Nu exista doi indivizi identici intre puii aceleiasi perechi de catei, nici intr-un banc de pesti de apa dulce, nici intre membrii aceleiasi specii de orhidee. Genialitatea lui Darwin a constat in intelegerea faptului ca supraproductia este strans legata de variabilitate. Cu timpul Darwin si-a dat seama de concurenta care exista pentru resursele naturale si de faptul ca in aceste conditii variatiile cele mai bine adaptate mediului lor de viata tind sa se mentina inlocuindu-le pe cele mai putin adaptate (decisiv a fost faptul ca in 1838 Darwin a citit lucrarea lui Malthus ‘Studiu asupra principiului populatiei’). Cum mediul este cel care face aceasta selectie, Darwin a numit acest proces ‘selectie naturala’ in opozitie cu selectia artificiala realizata de crescatori. Rezultatul este ‘descendenta cu modificari’ cum numea Darwin evolutia.

In prezent dispunem de avantajul cunoasterii geneticii, inexistente pe vremea lui Darwin, si putem intelege cum functioneaza acest proces. Descendenta cu modificari este o schimbare in proportia variantei unei gene concrete in raport cu toate formele sale alternative (alele). Selectia naturala este ‘reproducere diferentiata’, cu alte cuvinte, in acelasi mediu organismele mai bine adaptate au mai multe sanse de a supravietui pana la varsta reproductiva si de a avea descendenta proprie.

In concluzie, evolutia consta in descendenta cu modificari (modificare in frecventa genelor) cauzata de selectia naturala (reproducere diferentiala) care actioneaza asupra variatiilor produse, fiind mediul cel care realizeaza selectia. Elegant si simplu, asa cum scria Thomas Henry Huxley dupa ce primise o copie a “Originii speciilor”: “Ce prostie enorma din partea mea ca nu m-am gandit la acest lucru”.

Un video excelent si foarte informativ despre Darwin si teoria evolutiei:



vezi cele 6 episoade
This entry was posted on 22:28 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.