Cei care apreciaza libertatea ca valoare sociala, printre care ma consider, au un argument destul de puternic in favoarea separarii statului de religie: laicismul sau secularismul, termeni care desemneaza aceasta separare, asigura neutralitatea statului (implicit a institutiilor educatiei publice si de sanatate) in privinta deciziilor referitoare la religie. Astfel fiecare individ este liber sa creada ce vrea sau sa nu creada, si nu se va simti discriminat pe motive religioase. Un stat laic nu este un stat anti-religios, ci un stat care apara dreptul egal al indivizilor de a imbratisa orice religie cat si dreptul de a nu imbratisa niciuna. Cand aceasta separare nu se produce si statul finanteaza si sprijina in mod discriminatoriu o religie sau cult concret in detrimentul celorlalte, apar indivizi defavorizati, marginalizati sau de clasa inferioara. In acest caz statul nu promoveaza libertatile maxime pentru toti cetatenii ci reprezinta doar un sector al populatiei chiar daca acesta este majoritar.
Argumentul este OK, din pacate e atractiv numai pentru cei care apara libertatea si laicismul, insa nu va convinge in veci un fundamentalist religios care percepe toate aspectele negative ale statului teocratic ca pe adevarate avantaje. “La naiba cu aia cativa care cred tampenii. Romania e o tara ortodoxa, romanii sunt ortodocsi. Vrem icoane in scoli, vrem religie ortodoxa in scoli. Fuck restul! ” Un fundamentalist crestin are alte idealuri decat un individ care apara statul liber, el isi doreste discriminarea, isi doreste ca statul sa finanteze religia dominanta, chiar s-o impuna in scoli si pretutindeni.
Exista insa un alt argument: atunci cand problemele statale se amesteca cu cele religioase, este practic inevitabil sa apara coruptia. Exista multe exemple in istorie, de la Constantin si pana in zilele de azi, in care guvernul a cooptat religia Crestina pentru a-i servi propriile interese, corupand valorile si scopurile religiei in sine. Parintii fundatori ai Statelor Unite, desi nu erau atei, au avut foarte clar acest lucru in minte atunci cand au elaborat Constitutia americana. Adevaratii credinciosi nu-si pot dori ca lumea sa se umple de indivizi ipocriti, falsi credinciosi care urmaresc de fapt interese ascunse si pozitii sociale privilegiate. Religia amestecata cu guvernul va suferi numeroase schimbari la cheremul oportunistilor si a celor insetati de putere. Daca nu doriti ca acest lucru sa se intample, mentineti religia acolo unde ii este locul: in intimitatea caminului si in biserici, si nu in salile de intruniri si negocieri. Este singurul loc unde religia poate sa se mentina libera de coruptie, unde poate sa se mentina integra. Cine iubeste cu adevarat religia, va fi primul care va lupta pentru separarea acesteia de stat, in favoarea unui stat laic.
4 comments:
Zeu străin
Nu vă-nchinaţi la acel zeu,
la efemera-i mântuire.
El n-a salvat poporul său.
Cum te va mântui pe tine?
Tânjeam să trăim-n fericire,
el ne-a făcut sângele greu.
A adus sabia-n omenire.
E-acesta fiul lui Dumnezeu?
Să alungăm frica de năluci,
natura ne e Dumnezeul viu.
Salvarea noastră este aici
nu-n cel ce vine din pustiu.
Priviţi istoria ce-a urmat
din vrajba cu poporul său,
dâra de sânge ce-a lăsat
cel ce-i crezut că-i Dumnezeu.
În venerarea credincioşilor,
an după an el se “renaşte”.
Sângele curge-n măcelul mieilor,
când e uscat sunt “sfinte” moaşte.
De ce grupările creştine
Trăiesc continuă învrăjbire?
E răul ce le întreţine.
“Salvarea” le e rătăcire.
Dar zeul nostru e pe stânci,
nu-i este foame şi nici sete.
Nimeni nu-l poate răstigni,
are picioarele în pietre.
Ne-aţi luat altarele de foc,
pe ele biserici înălţând.
De-atunci nu mai avem noroc,
sângerăm cu omul sângerând.
N-avem nimica cu Avram
şi zeul lui ce sânge cere.
Căci venerăm izvor şi ram.
Ele ne-or duce la-nviere.
Cuţitul lui Avram străin ne este,
să creadă alţii c-aduce mântuire.
La noi mioara ne vorbeşte,
Treimea sfântă? Flori, ape şi iubire.
Noi credem în sânziana cântând,
în glasu-i ce ne mângâie-n noapte,
ascultăm pădurea, un râu susurând.
“Iubire!” zâna ne spune în şoapte.
Nu vrem religie în şcoli
Când ne vom trezi-n lumină?
Când uităm eterna vină,
că din păcat ne-am născut
şi suntem un chip de lut?
Dumnezeu ne vrea-n iubire
nu-n eternă pătimire,
ca să ducem cruci cu sânge
pe stafie a tot plânge.
Elev sărman orbit de cruce,
salvare nici că-ţi va aduce.
Te-i închina la-nsângerat,
de mâna lui Satan eşti luat.
În Biblie ne-aţi vârât capul,
ca să ne intre-n minte dracul.
Credeţi c-o să aveţi noroc?
La crucea voastră vom da foc!
Ce va urma de-acum-nainte?
cum ne-oţi mai mutila la minte?
Şi după popii de doi bani,
ne-oţi da şi pastori şi imami?
Urare profesorului de religie
Noi elevii acum de Paste
Iti dorim ca s-ajungi moaste.
Viitorul este al Religiei Pure Universale, care cuprinde toate invataturile sacre ale personalitatilor divine. Nu putem merge impotriva curentului, impotriva libertatii depline de a crede si iubi adevarul.