Author: Oenoanda
•19:47

Ati incercat vreodata sa dezbateti cu un credincios fundamentalist ? Atunci stiti probabil ca de cele mai multe ori nu duce la niciun rezultat, creationistul o va tine pe a lui invocand straw men, atacand ateismul cu argumente absurde, atacand evolutia si stiinta in general ori de cate ori aceasta ii contrazice credintele mult iubite. Daca le ceri explicatii la obiect, in general o scalda si apoi se retrag.

Stephen Jay Gould a fost un paleontolog si biolog evolutionist faimos pentru disputele sale cu creationistii. Iata cateva sfaturi pe care ni le-a lasat Gould cu privire la astfel de dezbateri:

Dezbaterea este o forma artistica care consta in castigarea de argumente, nu in descoperirea adevarului. Exista anumite reguli si tehnici care in realitate nu au nimic de-a face cu stabilirea faptelor, la care ei (creationistii) sunt foarte buni. Unele din aceste reguli sunt: nu afirma niciodata nimic pozitiv despre postura ta, pentru ca aceasta va fi imediat atacata, ataca in schimb punctele slabe ale pozitiei adversarului. La asta creationistii sunt foarte buni. Nu cred ca sunt capabil sa castig o dezbatere cu un creationist, cel mult pot sa egalez. Creationistii sunt in schimb foarte slabi in tribunalele de justitie pentru ca acolo nu li se permite sa-si tina discursurile. In fata unui tribunal suntem obligati sa raspundem clar si concis la intrebarile despre dovezile care ne sprijina teoriile. I-am distrus in Arkansas. In procesul de doua saptamani, am sarbatorit victoria chiar in a doua zi! (Conferinta tinuta in Caltech, 1985)

Aceasta este o transcriere a raspunsurilor date de Gould la procesul din Arkansas:

This entry was posted on 19:47 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.