Author: Oenoanda
•20:31

Dawkins scria in ‘The God Delusion’:
Daca aceasta carte functioneaza asa cum intentionez, cititorii credinciosi care o deschid vor fi atei atunci cand o vor termina”.

Functioneaza? Studii recente demonstreaza ca ‘fenomenul Dawkins’ lasa urme, cel putin ca efect pe timp scurt, in creierele tinerilor care vin in contact cu scrierile sale. Imi amintesc clar ca doar cu putini ani in urma, inainte de a-si incepe Dawkins activitatea sa anti-dogmatica si pro-stiinta, atitudinea ateista deschisa era practic neinsemnata, fapt reflectat puternic in internet. Dawkins a produs relativ rapid o schimbare de atitudine, blogurile si campaniile ateiste au luat amploare si la umbra sa, mai timid sau cu mai mult curaj, alti oameni de stiinta au inceput sa-i urmeze pasii. Se publica din ce in ce mai multe carti si articole de calitate care incurajeaza gandirea critica, de tip stiintific in defavoarea gandirii dogmatice.

Dawkins a fost foarte criticat chiar de atei sub pretextul ca ‘agresivitatea sa’ a produs de fapt efectul contrar, oamenii au inceput sa-i urasca pe atei consecinta fiind o crestere numerica a teistilor. Dar aceste afirmatii sunt evident false, Dawkins a schimbat credinte si a modelat gandirea multor tineri. Si nu numai prin publicarea lucrarii ‘The God Delusion’ ci prin toate efectele colaterale pe care activitatea sa a avut-o in toti acesti ani. Nu putem decat sa-i fim recunoscatori si sa tinem pasul cu ceea ce este deja un fenomen - fenomenul Dawkins.
Slava Domnului pentru ca-l avem pe Dawkins ;)
This entry was posted on 20:31 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 comments:

On 4 martie 2009 la 07:33 , Anonim spunea...

Dawkins a avut o foarte mare contributie in pornirea fenomenului de ateism activ.
Sa nu uitam insa ca au fost si sunt multi altii care sunt activi. Spui ca se reflecta puternic in internet, dar sa nu uitam rata de crestere a acestuia si unde era inainte sa se apuce Dawkins de treaba - inexistent.

Daca iti amintesti, chiar in perioada The God Delusion, sau chiar inainte, scrisesera Daniel Dennett, Hitchens, Sam Harris pe acelasi subiect. Blogul lui PZ Myers atrage milioane de vizitatori.

Eu l-am citit pe Dawkins dinainte sa scrie T GD, lucrarile lui evolutioniste absolut superbe, cu un limbaj accesibil celor care nu au pregatire in biologia evolutionista. Le recomand cu placere, dar incepeti cu inceputul "The Selfish Gene".

Thank god for the D people; Darwin, Dawkins, Dennett ;)

 
On 4 martie 2009 la 14:07 , Oenoanda spunea...

Adevarat, internetul a evoluat, exista facilitati care inainte nu erau, un exemplu edificator este 'blogul' care da posibilitatea fiecarui individ sa-si exprime parerea fara cheltuieli majore si fara cunostinte profunde de informatica. Si bineinteles YouTube.

L-am citit pe Sam Harris (The End of Faith, 2004) inainte de The God Delusion (2006) si imi amintesc ca mi se paruse indraznet din partea unui contemporan sa scrie atat de deschis impotriva religiei. Diferenta este ca Dawkins a pus in miscare forte mult mai ample, nu e vorba numai de The God Delusion, este neobosit in lupta sa anti-religie, tot timpul este in avion si calatoreste dand conferinte pretutindeni. A facut o gramada de documentare multe din ele publicate gratis in internet. Toti ceilalti mentionati s-au remarcat din punctul asta de vedere cam dupa 2006. Nu ma refer la cartile de popularizare a stiintei, desigur Dawkins a scris mult mai multe. In sensul asta nu-l putem uita nici pe Carl Sagan, care din pacate nu avea internetul la indemana, oare cum ar fi fost daca exista internetul pe vremea lui? Dawkins este in mod clar cel mai decis sa combata dogmatismul si sa incurajeze stiinta. Si incurajati de atitudinea sa, au prins (mai mult sau mai putin) curaj, multi altii.