Author: Oenoanda
•17:43

Ultimul film al cineastului Alexandru Amenabar (Agora) ilustreaza povestea Hipatiei, frumoasa filozoafa neoplatonista din sec. 4, asasinata de un grup de crestini fanatici in orasul sau natal Alexandria. Este in acelasi timp povestea crestinilor care incetand sa mai fie persecutati, devin persecutori, un aspect mai putin reflectat in filmografie dupa spusele lui Amenabar.

Matematiciana, astronoama, directoarea unei scoli frecventate de pagani si crestini artistocrati laolalta, Hipatia a fost o femeie respectata chiar si de cei care nu-i impartaseau ideile. A fost victima epocii tumultoase pe care a trait-o in care politica se amesteca cu religia si in care inclusiv crestinii care impartaseau diferite credinte se omorau intre ei.

Filmul nu este riguros din punct de vedere istoric, exista un amestec de fictiune si realitate, aceasta din urma fiind reflectata de foarte putine surse istorice existente. 4 surse principale (plus cateva de mai mica importanta) ne vorbesc de Hipatia: Lexiconul Suda, un paragraf din Istoria ecleziastica a lui Socrate Scolasticul, un extras din Cronica lui Ioan - episcopul copt din Nikiu, si scrisorile lui Sinesius din Cirena - un elev al Hipatiei.



Erau timpuri dificile pentru pagani, crestinismul se impunea in Alexandria (aflat in acel moment sub control roman). Hipatia avea multi dusmani crestini. Atitudinea ei a dus la acuzatia de conspiratie impotriva liderului crestin din Alexandria (Chiril). Un grup de fanatici religiosi au folosit motivul pentru a o asasina in mod violent in timp ce se intorcea acasa. Dupa ce i s-au smuls hainele, a fost taiata in bucati iar resturile sale au fost plimbate prin tot orasul in semn de triumf. Sursele directe relateaza intamplarea cu mici diferente. Asa o descrie Socrate Scolasticul:

Cazuse victima invidiei politice care domina acele timpuri. Pentru ca ea se intalnise de multe ori cu Oreste, a fost acuzata in mod calomnios printre crestini ca fiind motivul pentru care acesta nu se reconcilia cu episcopul. Unii dintre ei, care il aveau ca lider pe un maestru numit Petru, au luat-o la goana impinsi de o dorinta salbatica si fanatica, au sarit asupra ei cand ea se intorcea acasa si au dus-o la biserica numita Cezarion, unde au dezbracat-o complet si au omorat-o cu bucati de ceramica. Dupa ce i-au taiat corpul in bucati, i-au dus resturile la Cenarion unde le-au ars.
(Socrate Scolasticul, Istoria ecleziasta)

Din scrisorile lui Sinesius reiese ca Hipatia era foarte interesata si de mecanica si de tehnologia practica. Scrisorile includ proiectele multor instrumente printre care un astrolab plan pentru masurarea pozitiei stelelor, planetelor si a Soarelui. Un aparat pentru distilarea apei, un hidroscop si un hidrometru gradat pentru masurarea greutatii specifice a lichidelor.

Chiril a invins. Opozitia pagana a pierdut teren. Balanta Alexandriei se inclinase in cele din urma in favoarea comunitatii crestine dupa un secol de lupte. Dar paganismul nu a fost anihilat complet si protestul pagan, desi mai putin ferm, a lasat urme si in secolele care au urmat.
This entry was posted on 17:43 and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.