•15:27
Primul ministru britanic Gordon Brown, a cerut scuze pentru atitudinea homofoba pe care au avut-o autoritatile tarii sale fata de cunoscutul matematician Alan Turing (1912-1954). Turing, care s-a sinucis la un an dupa ce a fost condamnat si castrat chimic pentru homosexualitate, este considerat pionier in domeniul informaticii si inteligentei artificiale si a lucrat in timpul Razboiului II Mondial la descifrarea codurilor naziste. Prin toata activitatea sa a contribuit decisiv la invingerea Germaniei lui Hitler.
Comunicatul lui Brown se datoreaza unei cereri semnate de peste 30000 de persoane in Internet (printre care R. Dawkins) prin care se solicitau scuze oficiale postume pentru cazul Turing. In comunicat Brown afirma ca atitudinea fata de Turing a fost nedreapta si ingrozitoare si admite ca fara contributia sa istoria ar fi putut foarte bine sa fie complet diferita.
Peter Thatchell din grupul apararii drepturilor homosexualilor ‘Outrage’ a felicitat atitudinea lui Brown dar a remarcat ca inca cel putin 100000 de britanici care au avut o soarta similara merita scuze publice.
Turing a fost condamnat pentru ‘indecenta’, acelasi tratament pe care-l primise Oscar Wilde jumatate de secol in urma. A acceptat sa primeasca tratamentul hormonal destinat sa-i inhibe tendintele homosexuale. Publicitatea in jurul cazului, interdictia de a calatori in SUA si schimbarile fizice datorate tratamentului hormonal l-au impins spre sinucidere la numai 41 de ani. O statuie inaugurata in 2001 in Sackville Park (Manchester) aminteste de acest geniu al secolului 20 - Turing asezat pe o banca cu marul otravit cu cianura cu care s-a sinucis. Se spune ca logotipul de la Apple este tot un omagiu adus lui Turing - un mar din care a fost muscata doar o mica bucata.
4 comments:
N-am stiut istoria asta. Incredibil, sa ucizi o minte din cauza orientarii sexuale :(
si inca se mai lauda religia ...
stiam de touring dintr-un articol din evz ... si oricat ar suna de bine legatura dintre apple si touring cu marul muscat o singura data, s-ar parea ca e o conexiune creata ulterior, initial designerii logoului se gandeau doar la mar si cunoastere... asta e concluzia la care s-a ajuns dupa o mai atenta documentare
Interviu cu designerul logotipului:
http://creativebits.org/interview/interview_rob_janoff_designer_apple_logo