Author: Oenoanda
•12:23
Richard Feynman a descris experimentul pe dubla fanta ca singurul mister al mecanicii cuantice. Cand particulele sunt proiectate asupra unei bariere care contine o dubla fanta, in conditii normale, vor forma pe un ecran situat in spatele barierei, un model de franje luminoase si intunecate similar celui obtinut prin interferenta undelor. Emisorul de electroni poate fi ajustat astfel incat un singur electron sa traverseze bariera la un moment dat. Dar si in acest caz, dupa un timp, pe ecran se formeaza acelasi model de difractie care arata fara echivoc comportamentul de unda al electronilor.
Dificultatea consta in a explica cum se formeaza imaginea respectiva. Aparent, este ca si cum fiecare particula s-ar “transforma” intr-o unda si ar traversa ambele fante deodata inainte de a ajunge la ecran.
Modificand experimentul prin plasarea unui detector in vecinatatea fiecarei fante, astfel incat sa putem determina prin care fanta trece electronul, observam o consecinta cat se poate de bizara: distrugerea modelului de interferenta de pe ecran. Cu alte cuvinte comportamentul observat depinde de ce alegi sa observi.




Daca te intereseaza, citeste si:

Schrödinger's cat
Wigner's friend
Quantum decoherence

Vezi: Atomul
This entry was posted on 12:23 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.