Author: Oenoanda
•13:36

Nasterea lui Ambrose Bierce pe 24 iunie 1842 n-a fost un eveniment exceptional pentru  Marcus Aurelius Bierce si Laura Sherwood – cabana de lemn din Horse Cave, Ohio,  in care traiau era deja congestionata de alti 9 copii.  Copilaria traita intr-un mediu sordid  a stat probabil la baza sentimentului de ura  fata de familia sa si fata de oameni in general pe care asa ii definea in dictionarul sau (al diavolului):

“OM = specie de animal atat de  cufundat în contemplarea extatică a ceea ce el consideră ca este, incat de multe ori uita ceea ce ar trebui sa fie. Principala sa ocupatie este exterminarea altor animale si a propriei specii care in ciuda acestui fapt se inmulteste atat de rapid incat a infestat intreaga lume locuibila”. 

Alte definitii:

VIATA = specie de saramura spirituala care fereste trupul de descompunere. Traim cu frica zilnica ca o putem pierde dar cand o pierdem nu-i ducem lipsa. Intrebarea: „merita sa o traim?” a fost foarte dezbatuta, in special de catre cei care cred ca nu. Unii dintre acestia au scris tratate interminabile in sprijinul acestei idei si datorita grijii minutioase a propriei sanatati s-au bucurat multi ani de onorurile unei controverse de succes. 

OPTIMISM =  Doctrina ori credinţa că totul este frumos, chiar şi ce e urât, că totul este bun, în special ce e rău. Este ereditară, dar din fericire nu e contagioasă.

LIBERTATE =  Una dintre posibilităţile cele mai valoroase ale imaginaţiei.

FILOZOFIE =  O rută din mai multe drumuri, care conduce de la nicăieri spre nimic.

RELIGIE = Fiică a Speranţei şi a Fricii care explică Ignoranţei natura Necunoscutului.

ISTORIE =  relatare deobicei  falsa a unor evenimente deobicei neinsemnate apartinand de cele mai multe ori unor conducatori ticaloşi sau militari deobicei  inepţi. 


REALITATE = Visul unui filozof nebun. Ceea ce ar rămâne în creuzet dacă cineva ar topi o fantomă. Nucleul vidului.
HOMEOPAT = comediantul profesiunii medicale

NECREDINCIOS =  La New York - cineva care nu crede în religia creştină; la Istambul - cineva care crede.

DRAGOSTE =  O nebunie temporară vindecabilă prin căsătorie sau prin îndepărtarea pacientului de influenţele care au provocat tulburarea.

PREOT =  Un om care îşi asumă administrarea treburilor noastre spirituale ca o metodă de a le îmbunătăţi pe ale sale lumesti.

Un personaj care merita sa fie analizat in profunzime – atat viata sa  (o biografie deosebit de intensa) cat si opera sa literara in care l-a depasit prin sarcasm pe Mark Twain,  prin  macabru pe Algernon Blackwood,  prin fantasmagoric pe Lovecraft si prin  infricosator pe Poe. Pe la 71 de ani dupa numeroase lovituri ale vietii, incapabil sa mai scrie, a disparut misteriors in tumultoasa revolutie mexicana. Ultimele sale cuvinte au fost: „Ah, sa fíi un gringo in Mexic! Asta da eutanasie”
|
This entry was posted on 13:36 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.